Excel: Vypočítajte sumy podľa ďalších kritérií

Tu sa môžete dozvedieť, ako vypočítať súčty programu Excel za iných podmienok, ktoré zadáte. Pomocou týchto vzorcov môžete vypočítať sumy z rôznych oblastí tabuľky programu Excel.

Vypočítajte súčty programu Excel pre oblasti, ktorých kritériá sú v iných bunkách

Údaje o predaji podľa produktu a predajcu sú zaznamenané v zozname v tabuľke. Na obrázku je štruktúra zoznamu.

V tomto zozname sa teraz majú vypočítať sumy podľa článkov. Toto by sa malo vykonávať variabilne, aby sa zodpovedajúci súčet zobrazil v bunke po zadaní popisu článku.

Popis článku sa zadá ako vyhľadávacie kritérium do bunky B1, zodpovedajúci súčet sa potom vydá do bunky D1. Tento problém vyriešite maticovým vzorcom, v ktorom skombinujete funkcie SUM, VLOOKUP a COLUMN. V príkladovej tabuľke zadajte do bunky D1 nasledujúci vzorec:

= SUM (VLOOKUP (B1, A4: K40, COLUMN (B: K), 0))

Pretože ide o vzorec poľa, zadajte vzorec pomocou kombinácie klávesov CTRL SHIFT ENTER. Kláves SHIFT znamená kláves, ktorý pridržíte a zadáte veľké písmeno. Hovorí sa mu aj SHIFT. Ilustrácia ukazuje použitie tohto vzorca v príkladovej tabuľke.

Ako Excel počíta iba súčet hodnôt, ktoré spĺňajú určité kritériá

Ako vypočítať súčet stĺpca programu Excel iba vtedy, ak susedný stĺpec obsahuje určité hodnoty pomocou funkcie SUMIF.

Na obrázku je tabuľka, v ktorej sú hodnoty uvedené v stĺpci B.

Hodnoty by mali byť pridané iba do riadkov, v ktorých je v stĺpci A text „Platené“. Funkcia SUMIF sčíta všetky hodnoty buniek preneseného rozsahu, ktoré vyhovujú danému kritériu. Rozsah pre súčet sa môže líšiť od rozsahu pre kritérium.

Pretože bunky, ktoré sa majú pridať, sú v tabuľke v oblasti B2: B10, vzorec požadovaný na zadanie bunky s výsledkom vyzerá takto:

= SUMIF (A2: A10, "Platené", B2: B10)

Funkcia tvorí súčet iba z čísel, pre ktoré je uvedené kritérium splnené.

Rovnaký vzorec môžete použiť na sčítanie čísel, pre ktoré v stĺpci A neexistuje žiadny obsah. Táto hodnota je rovnaká ako otvorené sumy. Nahraďte nasledujúci vzorec:

= SUMIF (A2: A10, "", "B2: B10)

Nasledujúci obrázok ukazuje vzorec v praxi:

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave