Vyhodnoťte údaje v percentách a rozpoznajte všetky podiely na celkovom výsledku

Obsah

Aby ste zistili, ako si údaje v tabuľke Excelu navzájom percentuálne súvisia, potrebujete percentuálne hodnotenie. Zadajte správne vzorce, aby ste rýchlo dosiahli výsledok.

Ide o bežnú úlohu: vyhodnotiť rad údajov v percentách. Pozrite sa napríklad na nasledujúcu tabuľku.

Ak sú tieto údaje vyhodnocované v percentách, zo zoznamu môžete pre každý mesiac zistiť, ako veľmi prispeli k celkovému výsledku. Na dosiahnutie tohto cieľa existuje niekoľko spôsobov. Na rozsiahle údaje je možné použiť kontingenčnú tabuľku. Pri malých stoloch, ako je ten na obrázku, postupujte takto:

  1. Kliknite na prvú bunku, v ktorej sa má určiť percento zo susednej bunky (v príklade bunka C2)
  2. Zadajte nasledujúci vzorec:
    = B2 / $ B $ 8
  3. Zavolajte funkciu FORMÁTOVANÉ BUNKY. Môžete to urobiť vo všetkých verziách programu Excel pomocou kombinácie klávesov CTRL 1.
  4. V zozname KATEGÓRIA zadajte PERCENT.
  5. Zmeňte počet desatinných miest na 2.
  6. Zatvorte dialógové okno pomocou tlačidla OK.

V prvej bunke je už percento vo vhodnom dátovom formáte, ako ukazuje nasledujúci obrázok:

Teraz presuňte vzorec z bunky C2 nadol alebo skopírujte vzorec do buniek nižšie. Vaše percentuálne hodnotenie je dokončené, ako ukazuje nasledujúci obrázok:

Upozorňujeme, že odkaz na druhú bunku v použitom vzorci musí vždy odkazovať na súčet (tu: B8). Upravte tento odkaz na celkovú sumu, ktorú používate vo svojich zoznamoch. Použite absolútnu referenciu (so znakom dolára pred písmenom stĺpca a číslom riadka), aby ste mohli vzorec skopírovať bez toho, aby Excel odkaz zmenil.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave