Preskúmajte všetky typy údajov pomocou hodnotiacej tabuľky

Aký je najlepší spôsob, ako to urobiť, keď získate údaje, ktoré vám ukážu trendy alebo vývoj? Vyhodnocujú údaje, aby získali prehľad. Môžete to urobiť obzvlášť jednoducho pomocou hodnotiacich tabuliek.

Na základe príkladu výrobného zoznamu s mesačnými číslami z rôznych miest môžete vytvoriť takú hodnotiacu tabuľku. Výrobný stôl má ten na obrázku [1] zobrazená štruktúra:

Predstavte si, že chcete určiť súčet príslušných miest na juh, východ, sever a západ za každý mesiac apríl až júl. Vedľa zoznamu najskôr vytvorte hodnotiacu tabuľku, v ktorej uvediete štyri mesiace ako riadky a štyri umiestnenia ako stĺpce. [2]


Vykonajte hodnotenie pomocou špeciálneho vzorca

Do bunky G5 zadajte nasledujúci vzorec poľa a vzorec potvrďte pomocou kombinácie klávesov CTRL + SHIFT + ENTER:

= SUM (IF ($ B $ 4: $ B $ 36 = $ F5; IF ($ C $ 4: $ C $ 36 = G $ 4; $ D $ 4: $ D $ 36; 0)))

Vzorec ako výsledok poskytne súčet „20 500“. To znamená, že súčet všetkých záznamov pre severnú polohu a mesiac apríl je „20 500“.

Po zadaní vzorca ho skopírujte a prilepte do všetkých buniek tabuľky a vytvorte súčty všetkých kombinácií mesiaca a polohy. [3]

Vzorec funguje podľa nasledujúceho princípu na vytvorenie všetkých požadovaných súm:

  • Prvá funkcia IF kontroluje všetky bunky z B4: B36, či existuje zhoda s bunkou $ F5. Absolútny odkaz na stĺpec zaisťuje, že Excel pri kopírovaní vzorca zmení iba číslo riadku.
  • Ak existuje zhoda, druhá funkcia IF testuje každú bunku v C4: C36 na zhodu s bunkou G $ 4.
  • Ak sú oba testy pozitívne, vzorec prenesie príslušnú hodnotu z rozsahu D4: D36 do funkcie SUM.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave