Windows 7 / Vista / XP: Monitorujte teplotu v systéme

Ak napríklad v letných mesiacoch dôjde k zlyhaniu systému, mali by ste skontrolovať teplotu CPU, grafickej karty a pevného disku.

Žiadny počítač nie je odolný voči tepelnému poškodeniu. Dokonca aj porucha ventilátora, prídavného komponentu alebo nepriaznivého umiestnenia môže zvýšiť teplotu v kryte. Výsledok: vyhorené alebo predčasne zostarnuté súčiastky.

To nemusí byť. Zaistite, aby váš počítač vždy bežal pri optimálnej teplote. Takáto sledovacia akcia vás nestojí takmer žiadny čas a predovšetkým ani cent navyše. Väčšina počítačov už má všetko, čo potrebujete na ich monitorovanie.

Napríklad senzory, ktoré merajú hodnoty súvisiace s bezpečnosťou, ako je teplota procesora a aktivita ventilátora v počítači. Výsledky načíta systém BIOS alebo špeciálne nástroje v krátkom čase.

V systéme BIOS nájdete displeje pre teplotu, rýchlosť ventilátora a napätie CPU a čipovej sady. Pozrite sa do časti STAV ZDRAVIA PC, STAV MONITORU HARDWARU alebo CPU PLUG & PLAY III.

TIP! Kontrola teploty a ventilátora prostredníctvom systému BIOS má jednu nevýhodu: hodnoty musíte najskôr navštíviť v nastavení systému BIOS. Pomôcť môže nástroj ako PC Wizard, ktorý umožňuje zobrazenie v systéme Windows.

Monitorujte teplotu v systéme pomocou PC Wizard

Ak napríklad v letných mesiacoch dôjde k zlyhaniu systému, mali by ste skontrolovať teplotu CPU, grafickej karty a pevného disku. Všetky súčasné základné dosky a pevné disky sú na tento účel vybavené snímačmi. PC Wizard číta ich hodnoty.

  1. Tento nástroj vám ponúka presné monitorovanie teploty CPU, základnej dosky a pevného disku. V prípade sporadických zlyhaní systému by ste mali skontrolovať teplotu hardvéru kliknutím na tlačidlo NAPÄTIE, TEPLOTA A VENTILÁTOR.
  2. V pravej časti okna sa zobrazuje teplota CPU, grafického čipu a pevného disku.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave