Zvýraznite časti koláčového grafu programu Excel samostatne v podkruhu

Obsah

Ako zobraziť podkartu pre koláčový segment v koláčovom grafe programu Excel

Zobrazenie údajov pomocou koláčového alebo koláčového grafu poskytuje dobré výsledky, ak ich použijete na vyjadrenie proporcií celku. Môžu to byť podiely na predaji, výsledky volieb alebo skladba údajov.

Problém však nastáva, keď sú jednotlivé hodnoty veľmi odlišné. Nasledujúci obrázok ukazuje príklad takýchto údajov:

Čísla v bunkách B2 a B3 sú výrazne vyššie ako čísla v bunkách B4: B6. Ak vložíte všetky údaje do koláčového grafu, dostanete graf s niekoľkými veľmi malými rezmi:

Aby bola prezentácia prehľadnejšia, zhrňte malé hodnoty v samostatnom kruhovom segmente a rozdeľte hodnoty v rámci tohto segmentu na druhý kruh. Urobíte to nasledovne:

  1. Vyberte oblasť údajov A1: B6
  2. Excel 2007 a Excel 2010: Na páse s nástrojmi aktivujte kartu VLOŽIŤ. Kliknite na tlačidlo CIRCLE v skupine DIAGRAMY a vyberte CIRCLE FROM CIRCLE.
  3. Excel až do verzie 2003 vrátane: Vyberte príkaz VLOŽIŤ - SCHÉMA, aktivujte typ diagramu CIRCLE a typ sub diagramu CIRCLE FROM CIRCLE a kliknite na FINISH.
  4. Excel teraz sumarizuje posledné dve hodnoty vo vašom diagrame v samostatnom kruhu. Súčet týchto čísel tvorí v prvom kruhu samostatný kruhový segment. Nasledujúci obrázok ukazuje, ako výsledok vyzerá:
  5. 20110905-3 V tomto zobrazení sú dve hodnoty z diagramu zlúčené.
  6. Excel predvolene sumarizuje posledné dve hodnoty. Chcete to upraviť tak, aby sa skombinovali posledné tri hodnoty. Funguje to takto:
  7. Pravým tlačidlom myši kliknite na diagram a zvoľte funkciu FORMÁTOVAŤ SÉRIE ÚDAJOV. Môžete to tiež urobiť vo všetkých verziách programu Excel pomocou kombinácie klávesov CTRL 1.
  8. Kliknite na kartu RIADKOVÉ MOŽNOSTI (Excel 2007 a Excel 2010) alebo MOŽNOSTI (Excel do verzie 2003 vrátane).
  9. Prepnite možnosť DRUHÝ VÝKRESNÝ OBLASŤ OBSAHUJE POSLEDNÝ (Excel 2007 a Excel 2010) alebo DRUHÝ VÝKRESNÝ PRVOK OBSAHUJE POSLEDNÉ (Excel do verzie 2003 vrátane) na hodnotu 3.
  10. Dialógové okno ukončíte stlačením ZATVORIŤ (Excel 2007 a Excel 2010) alebo OK (Excel až do verzie 2003 vrátane).

Po tomto procese sa posledné tri hodnoty spoja do samostatného kruhového segmentu. Program Excel rozdelí tento segment na druhý kruh. Nasledujúci obrázok ukazuje výsledok:

Úpravou čísla použitého v dialógovom okne môžete presne ovládať, koľko hodnôt má kruh v kruhu predstavovať.

Aby postup fungoval, umiestnite hodnoty, ktoré sa majú rozdeliť, na koniec tabuľky s údajmi.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave