Nahrávajte nahrávky bez šumu - takto to funguje

Obsah

Máte stále staré vinylové platne? Potom je najvyšší čas digitalizovať tieto poklady. Zvuk na PC môžete tiež výrazne vylepšiť.

Staré analógové zvukové nosiče môžete jednoducho prenášať na pevný disk pripojením gramofónu alebo kazetového magnetofónu k vstupu zvukovej karty. Môžete jednoducho nahrávať pomocou Audacity. Rovnaký program môže tiež rozdeliť tóny na jednotlivé piesne.

Nahrávky obsahujú veľa hluku a praskania. Tieto zvuky môžete odstrániť dvoma programami, ktoré jenský fyzik Claus Müller pôvodne publikoval pod očarujúcim názvom „Rillenputz“. Programy dnes nazýva „DeNoiser“ a „DeClicker“ a bezplatne ich sprístupňuje na svojej domovskej stránke: http://www.personal.uni-jena.de/~di48jov/AudioSoftware/DeNoiser.html

Oba programy fungujú iba so súbormi wav. DeNoiser sa špecializuje na hluk, a preto môže spracovávať vinylové aj kazetové nahrávky. Pomocou DeClicker môžete z nahrávok odstrániť typické praskania.

Oba programy majú rozsiahle možnosti nastavenia, ale s predvolenými nastaveniami už môžete dosiahnuť pôsobivé výsledky. Programy je možné spustiť priamo bez inštalácie. Potom kliknite na „Otvoriť“ a načítajte súbor wav.

Jedným kliknutím na tlačidlo prehrávania sa spustí prehrávanie hudby. Teraz môžete zapnúť DeNoiser alebo DeClicker začiarknutím políčka vedľa „Zapnuté“. Rozdiel budete ihneď počuť.

V oboch programoch môžete tiež počúvať klikanie alebo hluk kliknutím na „Iba kliknutia“ alebo „Hluk“. Keď ste s výsledkom spokojní, kliknutím na „Uložiť“ uložíte vyčistený zvukový súbor na pevný disk.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave