Vypočítajte efektívnu úrokovú sadzbu anuity v programe Excel

Pri výpočte efektívnej úrokovej sadzby pre anuitu je Excel často prvým portálom, na ktorý sa môžete obrátiť. V nasledujúcom texte vám ukážeme, ako môžete efektívne vypočítať a porovnať efektívnu úrokovú sadzbu v programe Excel.

Banky často lákajú investorov na atraktívne nominálne úrokové sadzby, ktoré sú však v závislosti od počtu platobných období a výšky dodatočných nákladov oveľa menej výhodné. Efektívna úroková sadzba je skutočná úroková sadzba, ktorá vyplýva z nominálnej ročnej úrokovej sadzby s niekoľkými obdobiami splátok úrokov a vynaložením dodatočných nákladov.

Platí: čím je počet období splátok úroku vyšší a čím sú dodatočné náklady vyššie, tým je rozdiel medzi efektívnym a nominálnym úrokom väčší.

Zistite efektívnu úrokovú sadzbu pomocou Excelu: Vypočítajte bez vzniku ďalších nákladov

Ak okrem sumy anuity neexistujú žiadne ďalšie náklady, náklady na zatvorenie alebo provízie, môžete nominálnu úrokovú sadzbu rýchlo previesť na efektívnu úrokovú sadzbu. Excel má na tento účel vlastnú funkciu tabuľky:

= EFEKTÍVNE (nominálny úrok; obdobia)

Funkcii odovzdáte dva argumenty: With Nominálny záujem prejsť nominálnou ročnou sadzbou. S obdobiami prenášate počet období, za ktoré sa každoročne vyplácajú úroky.

Na obrázku používate funkciu v stĺpci C na porovnanie efektívnych úrokových sadzieb rôznych nominálnych úrokových sadzieb pre rôzne splatnosti. Nasledujúci vzorec v bunke C6 dáva výsledok „3,71%“:

= EFEKTÍVNE (A6, B6)

To znamená: Pri nominálnej úrokovej sadzbe 3,65% z bunky A6 existuje efektívna úroková sadzba 3,71% pre dvanásť platobných období ročne (bunka B6).

Ak chcete ísť naopak, môžete efektívnu úrokovú sadzbu previesť aj na nominálnu úrokovú sadzbu. Na tento účel použite tabuľkovú funkciu NOMINÁL. Funkčnosť tabuľkovej funkcie NOMINÁL zodpovedá funkcii EFEKTÍVNE.

Dve funkcie NOMINÁLNA a EFEKTÍVNA sú súčasťou doplnku "Analytické funkcie". V programe Excel až do verzie 2003 je inštalácia tohto doplnku pomocou funkcie „Doplnky-Doplnky“ potrebná na to, aby bolo možné tieto funkcie používať.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave