Budúcnosť príkazového riadka: PowerShell ISE v systéme Windows 10

Obsah

PowerShell je ten správny nástroj pre skutočných používateľov Windows Power. V systéme Windows 10 je tento skriptovací nástroj teraz dokonca prepojený v ponuke Štart systému Windows, a preto vás pozýva na zobrazenie činnosti systému Windows pomocou priamych príkazov.

Vďaka systému PowerShell ISE (Integrované skriptovacie prostredie) poskytuje Windows 10 výkonný a rozšírený príkazový shell (doslova „shell“), ktorého obsluha bola zjednodušená jednoduchým grafickým používateľským rozhraním. S PowerShell, ďalším vývojom klasického príkazového riadka a starého hostiteľa skriptovania systému Windows, je teraz pohodlnejšie vytvárať, upravovať, ukladať a spúšťať celé príkazové skripty.

„PowerShell ISE“ môžete pomocou nového grafického rozhrania vyvolať priamo z ponuky Štart systému Windows, alebo môžete PowerShell ISE otvoriť aj pomocou funkcie vyhľadávania (symbol lupy). Na prvý pohľad PowerShell ponúka príkazový riadok ako klasický interpret príkazov systému Windows. PowerShell však dokáže oveľa viac ako jednoduchý príkazový riadok. Procesy, ktoré vyžadujú viac ako určité množstvo pamäte, možno napríklad cielene ukončiť. Okrem toho existuje mnoho operačných možností pre adresáre a súbory, prístup k registru a správu siete.

PowerShell ponúka mnoho vylepšení a jednoduchšiu prácu v porovnaní so zastaraným interpretom príkazov systému Windows. Po spustení PowerShell môžete používať rôzne príkazy, pomocou ktorých je možné v zásade systém Windows úplne ovládať. V predvolenom nastavení vám PowerShell ISE zobrazuje všetky príkazy, ktoré máte k dispozícii, na pravej strane obrazovky. Ak to tak nie je, ukážte zoznam príkazov pomocou položky „Zobraziť> Zobraziť doplnok príkazu“. Ďalším dobrým spôsobom, ako začať, je príkaz help, ktorý vám ukáže niekoľko základných pomocných príkazov a syntaxe. Na zatvorenie okna PowerShell použite príkaz Exit.

Skutočnou silou PowerShell je jeho skriptovateľnosť, takže môžete kombinovať niekoľko príkazov vo forme malého programu alebo stiahnuť a spustiť vhodné skripty vytvorené inými poskytovateľmi. Aby to bolo možné pohodlne a „ako na Windows“, bol PowerShell od Windows 7 a rozšírený o grafické vývojové prostredie PowerShell ISE, ktoré okrem iného obsahuje automatické dopĺňanie príkazov, praktické farebné značenie syntaxe a riešenie problémov debugger skriptov. Parametre príkazu je možné zadávať aj jeden po druhom a v prípade chýb vám pomôžu farebné pomocné texty. Skúste to napríklad pomocou príkazu kopírovať.

Možnosti Windows PowerShell na ovládanie, automatizáciu a riešenie problémov so systémom Windows sú značné, ale vzhľadom na príkazovo orientovaný vstup a potrebnú syntax sú zamerané viac na profesionálov a pokročilých používateľov, ktorí sú ochotní stráviť trochu času učením sa skriptovacieho jazyka. investovať.

Tip: Spoločnosť Microsoft ponúka informácie v nemeckom jazyku o skriptovaní pomocou prostredia Windows PowerShell na tomto priamom odkaze Technet.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave