Ako previesť tabuľku na databázu

Obsah

Chcete preniesť údaje z tabuľkového dokumentu do databázy a tam ich upraviť a pridať? Žiaden problém.

Base, databáza LibreOffice a OpenOffice, má prístup k tabuľkám z domova, ale iba čítať. To znamená: Tabuľku môžete importovať do databázy OpenOffice, ale nemôžete ju tam upravovať.

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom, je použiť schránku:

  1. Spustite OpenOffice.org Base, vytvorte novú databázu a uložte ju pod zmysluplným názvom.
  2. Otvorte tabuľku v programe Calc a vyberte prvú tabuľku, ktorú chcete úplne preniesť, napríklad pomocou kombinácie klávesov Ctrl-A. Prilepte tabuľku do schránky, napríklad pomocou Ctrl-C.
  3. Prepnite na Základňu a kliknite pravým tlačidlom myši v oblasti „Tabuľky“.
  4. V kontextovej ponuke vyberte možnosť „Prilepiť“.
  5. Zobrazí sa okno „Kopírovať tabuľku“. Tu dáte tabuľke zmysluplný názov a prijmete predvolené nastavenie, v ktorom chcete prijať definíciu a údaje. Kliknite na to, že chcete tiež vygenerovať primárny kľúč. Ďalej.
  6. V nasledujúcom okne vyberte stĺpce, ktoré chcete prijať. Ďalej.
  7. Nakoniec môžete tiež určiť typy údajov, tj či stĺpec obsahuje text, dátum alebo číslo. Môžete tu tiež zadať dĺžku polí. Kliknite na „Dokončiť“ a vaša tabuľka sa zobrazí v databáze.
  8. Ak tabuľku otvoríte dvojitým kliknutím, môžete ju upraviť.

Opakujte postup pre všetky požadované tabuľky. Teraz môžete pridávať a meniť svoje údaje, a nielen to: môžete na svoje údaje použiť aj ďalšie pohodlie, ktoré databáza ponúka. Môžete napríklad vytvoriť vstupné masky alebo naprogramovať podrobné hodnotenia.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave