Ako vypočítať amortizáciu investícií alebo pôžičiek

Investície alebo anuity môžete kedykoľvek vyhodnotiť a odhadnúť pomocou výšky splátky kapitálu za konkrétne platobné obdobie. Takýmto spôsobom určíte časť peňažného toku, ktorý nie je získaný alebo prijatý na úrok

Kapitálovou splátkou sa rozumie tá časť splátky, ktorá sa nepoužíva na úrok, ale na splatenie. Na zistenie splátky kapitálu použite tabuľkovú funkciu KAPZ. KAPZ má nasledujúcu štruktúru:

KAPZ (úrok; Zr; Zzr; BW; Zw; F)

KAPZ odovzdáte až šesť argumentov: záujem stanovuje úrokovú sadzbu. S Zr absolvujte obdobie, za ktoré chcete vypočítať výšku kapitálovej splátky. Zzr definuje počet platobných období. BW udáva hodnotu investície.

Medzi je voliteľný argument, ktorý nemusíte uvádzať. S Medzi uveďte budúcu hodnotu investície na konci platobných období. Ak ty Medzi nešpecifikujte, vzorec počíta s nulovou hodnotou. Tiež argument F. je voliteľné a definuje, kedy sú platby splatné v uvedených lehotách. Will F. Ak sú uvedené ako nula alebo vynechané, platby sú splatné na konci každého obdobia. Ak prekročíte hodnotu 1, platby sú splatné na začiatku každého obdobia.

V zobrazenom zošite vráti nasledujúci vzorec v bunke E4 hodnotu 61,21 EUR:

= KAPZ (A4 / 12; B4; C4; D4)

Ročný úrok z bunky A4 ste vydelili dvanástimi, pretože trvanie v bunke C4 je v mesiacoch.

Ako sa vysporiadať s platobnými lehotami

Pri používaní funkcie KAPZ a ďalších finančných funkcií Excelu je dôležité, aby ste pracovali s jednotnými časovými obdobiami. Zaistite, aby boli jednotlivé hodnoty argumentov tiež priradené k časovým obdobiam.

Ak teda chcete pracovať napríklad s mesačnými splátkami, úrok by mal byť tiež mesačný úrok. Ak naopak štvrťročne účtujete odtoky alebo príjmy do investície alebo systému, mali by ste tiež previesť alebo extrapolovať platby a úroky na štvrťročné hodnoty.

Celkový počet platobných období by sa mal tiež zhodovať s informáciami o úroku a sumách. Mesačný výpočet a mesačný úrok vedú k celkovému počtu období dvanásť za rok. Ak naopak účtujete štvrťročne, v platobnom období dostanete štyri obdobia za rok.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave