Zoznam programu Excel: pridajte čísla v rozsahu hodnôt

Obsah

Takto vytvoríte súčet všetkých čísel medzi hornou a dolnou hranicou

Chcete do vzorca pridať iba čísla v rozsahu, ktoré sú v určitom rozsahu? Môžete sa napríklad uistiť, že pridávate iba čísla od 50 do 100. Nasledujúci obrázok ukazuje príklad tabuľky:

Tento problém môžete veľmi rýchlo vyriešiť pomocou funkcie SUMIFS. Táto tabuľková funkcia je k dispozícii od Excelu verzie 2007. Nasleduj tieto kroky:

  1. Kliknite na bunku, v ktorej chcete vykonať výpočet. V príkladovej tabuľke je to bunka B3.
  2. Zadajte nasledujúci vzorec:
    = SUMIFS (A6: A20; A6: A20; "> =" & B1; A6: A20; "<=" & B2)

Výsledkom je súčet 809 v bunke B3. Toto je súčet všetkých čísel z rozsahu A6: A20, ktoré sú väčšie alebo rovné 50 a menšie alebo rovné 100. Nasledujúci obrázok ukazuje výsledok v praxi:

Odošlite rozsah buniek ako prvý argument do funkcie SUMIFS. Toto je rozsah buniek, ktoré chcete sčítať. Kritériá zadávate ďalšími argumentmi. Excel pridá k súčtu iba čísla z prvého rozsahu buniek, ak sú splnené všetky uvedené kritériá.

Ako oblasť prvých kritérií znova definujete oblasť A6: A20. Potom nasleduje kritérium. Toto je špecifikované vo vzorci pomocou „> =“ & B1. Excel preto prepojí text "> =" s číslom od B1. Výsledkom je výraz „> = 50“. Tento výraz ste mohli tiež špecifikovať priamo vo vzorci. Použitie adresy bunky B1 znamená, že po zadaní vzorca môžete jednoducho zmeniť limity sčítania úpravou čísel v bunkách B1 a B2.

Podľa rovnakého vzoru nasledujú ako ďalšie argumenty druhá oblasť kritérií (opäť A6: A20) a druhé kritérium. V tomto prípade ide o výraz pre pozorovanie hornej hranice, tj „> =“ & B2.

Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi

wave wave wave wave wave